13 Haziran 2016 Pazartesi

kestane balı.hakkın'daki gerçekler.kestane balı saf bal değildir.kestane balı olgunlaşmamış baldır.erken sağılan bal ham baldır.tamamıyla sırlanmamış kestane balı hakkında





bu makalemizde bal hakkındaki tüm grçekleri bal tüketicilerine faydalı bilgiler altında bağzı

gerçekleri açıklamak zorunda hissetim kendimi tümü değilse bile bir çok arıcı kovanlarını kestane

 çiçeği açınca yada açmasına yakın kovanlarını ve arılarını kestane ağaçlarının yoğun olduğu bölgeye

 taşımak için uğraş içinde olurlar vede taşırlar bu zaman kestane çiçeğinin süresi bellidir havalar iyi

giderse 25 gün ila 30 günü kapsar belki biraz dahada aşabilir


bu süre içerisinde arı kestane

 çiçeğine çalışır tabii orada kestane çiçeğinden başka çiçeklerde var ama arıcı bu çiçekleri görmez

 yada görmezden gelir çünki arı kolonisi yanlız tek bir çiçeğe çalışmaz bunuda tüm arıcılar bilir fakat

 arıcı şimdi masraf etti arıları ve kovanları taşıdı emek var iş var birde masraf var arıcı oradan ürettiği

 bal kestane balı bu ister sabit arıcı olsun ister gezginci arıcı olsun sonuç aynıdır senelerdir 

gözlemlemelerim olmuştur hiç bir arıcı arı başka çiçekten ne polen nede bal almaz yanlızca kestane

 çiçeğinden bal,polen taşır der bu bir olasılıktır tartışılır


birde bağzı gerçekler var arı kolonisi binlerce çiçeği dolaşır yoğunluğu kokusu nektarı daha keskin 

olan çiçekten yada ağaçtan her türlü nektarı florayı poleni taşır açıkçası arı tek bir unsurdan

 faydalanmaz bunu tüm arıcılık yapanlar yada arı sahibi olanlar bilir


kılavuz arılar kovan yeri belirleme uçuşu yapar  sonra kovan

 içerisine gelip yer yön uzaklık ve nektar bilgisi verir kovan içinde koloni bunu algılar sonra kovan

 içinden çıkan arılar o yere gidip kovan için gereken nektarı poleni,suyu,balı kovana taşımaya başlar

 kraliçe arıda kovanın baş yönetiçisidir kovan içinde gelen giden tüm olayları takip eder polen gelişi

 nektar gelişi ona göre kovan içi işlemlerde en büyük rol kraliçe arıda başlar ve biter ana arı kovan

 içi takibini yapar gelen polen ve nektarı kontrol edip kovan içindeki nüfusa göre hareket eder yani

 yumurtasını mevcuda göre yönlendirir


buda kovan içindeki hiyerarşidir işçiler ana

 arıyı takip eder kraliçede işçi arıları takip eder sistem bellidir kraliçe gelen ürüne bakar ona göre

 yumurtlar işçi arılarda kraliçe yumurtluyorsa ona göre kovan içine gerekli gıdayı getirir


gelelim asıl konumuza şimdi tabi bu konuda

 farklı sunumlarda olabilir bu kişinin yada kişilerin gözlemlemesi çok önemli baktığı pencere misali

 neye nereye niçin neden olarak ayrışabilir arı kolonisi ni nereye götürürseniz orada yaşamını hayatını

 devam ettirir çünkü kovanın içerisindeki sorumluluğunu bekleyen yavrular ve kraliçe var yaşamı 

idame ettirmek zorunda arı kolonisi gittiği yerde ilk önce yer belirleme ucuşu yapar ve bunu kovan

 içerisinde tüm arılara bildirir yerin değiştiğini kovan ve koloni bilir kılavuz dediğimiz öncü usta

 arılar bunu belirler önce kovan yerini sonraki uçuşlarında da besin nerede çiçek nerede nektar nerede

 onu belirler kovana gelip bunu detaylı bir şekilde kovandaki tüm koloniye titreyerek anlatırlar ve 

getirmiş olduğu nektarı veye suyu ,poleni diğer arılara tattırır 
sonra 

kovandan çıkan arılar bu güzergahı kullanarak yer yön tarifini alanlar direk elinle koymuş gibi oraya 

giderler tabi orada bulunan çevredeki diğer çiçeklerin yoğunluğuna göre de tüm çiçekleri dolaşırlar

 yani tek çiçek diye bir olay yoktur arı için gereksinimine göre çalışır arılar bu komple kestane 

ağacına çalışır diye bir sistem değildir bağzı arıcılar için se bu kestaneye arıları getirdik ya polen

 kestane ,nektar kestane,bal kestane dir bu olay yanlıştır yoğunluk olarak olabilir ama tek bir kestane

 balı diye saf bir bal olmaz olamaz çünki koloni güçlü bir koloni arılardan oluşuyoırsa arılar orada 

bulunan her türlü çiçeği dolaşır gerekli besin öğelerini onlardanda karşılar saf yada safi kestane balı

 yoktur karışık çiçeklerden oluşur yoğunluğu olan kestane kokusunu içerir bal ama saf kestane balı 

diye bir bal yoktur  akabinde kestane çiçeği süresi belli olan bir çiçektir ve arıcılar bu gelen balı

 kestane balı diye erken sağım gerçekleştirirler bu bal daha sırlanmaış bal olup taze bir baldır çok 

fazla bekletmeye gelmez çünkü arılar balın içerisindeki nemi rutubeti uçurmadan sağılan bir baldır 

olgunlaşmadan sağılan balda ekşime bozulma belirtileri oluşur fazla bekletilmeden tüketilmesi 

gerekir arı baldaki nemi rutubeti uçurmadan sırlamaz sırlanmamış balda ham baldır ham balda 

bozulmaya meyilli bir baldır kısa sürede bozulur kestane balı bozulmuyorsa ben bilmem siz karar 

verin bu olaya olgunlaşmamış balı arı sırlamıyor çünkü arı o balı kışın yiyecek bozulmaması için

 balın olgunlaşmasını bekliyor ondan sonra balı sırlıyor genelde arıcı bu balı erken sağmak zorunda

 yoksa o sağdığı bal zaten karışık ama diğer çiçeklerin yoğunluğu başlar bal orman balına döner

  anlatacaklarım şimdilik bu kadar bende bir

 tüketici olarak kalitesiz bir gıda ürününü yemem kimseninde yemesini istemem sağlıcakla kalın

 hoşça kalın bal gibi tatlı kalın


 adil yıllı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder